Hvorfor?


Hvis alle familier tjekker for og fjerner hovedlus på samme dag, så "smitter" vi ikke længere
hinanden, da menneskehoveder er lusenes eneste levested. LUSEDAGEN er som en LUSE- vaccination.

Tjek for lus og fjern dem samtidig ved kæmning -
se senere hvordan dette lettest og sikrest foregår.

Luseliv!


Hovedlus kan kun overleve i hovedhår nær hovedbunden, hvor de suger blod og har det dejlig fugtigt og varmt (30°). Mindre børn (3-11år) har oftest lus, men ALLE mennesker, med hovedhår længere end 0,5 cm, kan få lus. Voksne lus er som svovlet på en tændstik, 2.5-3 mm. Hunlus er størst med en bagkrop, der ender i to spidser. Hanlus har kun en enkelt bagkropspids. Æg sidder kittet fast til hårstrå enkeltvis nær hovedbunden og er mellem 7-11 døgn om at klække til ægnymfer på 1 mm. Lus vokser ved at skifte hudskelet 3 gange. De er knapt 2 døgn i hvert af de 3 nymfestadier. En hunlus kan begynde at lægge æg 7 døgn efter klækning. Lus i alle stadier er ens med lille hoved, stor bagkrop og et bryst med 3 par ens ben. Hvert ben ender i en klo, egnet til at gribe om hovedhår. Kun voksne lus er tilbøjelige til at "smitte", dvs. vandre fra et hoved til et andet. Der er ikke andre betydende smitteveje!

Hvordan finder man lettest og sikrest lus?

Tjek for- og fjern lus med en tættekam i nyvasket vådt hår med hårbalsam:
Vådkæmning

Drivvåde lus bevæger sig ikke og hårbalsam gør håret let at kæmme. Red håret ud med en almindelig kam og kæm så grundigt med en tættekam: for hvert strøg, fra hårrod til hårtop, tørres tættekammen af på et stykke ensfarvet køkkenrulle. Brug en lup for at se, om der er lus i det udkæmmede. Lad børnene være med til at lede, de er ofte gode lusejægere. Øvelse gør mester!

NB: Ikke alle tættekamme er lige effektive. Jeg har de bedste erfaringer med Bug Buster® sættet fra apoteket. Det genanvendelige sæt indeholder 3 gule special-designede lusekamme, en grundig vejledning og et frisér-slag. Vend den rigtige side af den gule tættekam (den skråt afskårne) mod hovedbunden!

Andre kamme f.eks. babykamme der sælges som tættekamme, er for bløde i tænderne, stålkamme er hårde ved hovedbunden og lus ses vanskeligt mellem stålkammens tænder, nogle kamme har tænder så tætte, at de vanskeligt trækkes gennem håret.

Tjek- og fjernelse af lus med Lusesnapperen® (støvsugning) i tørt hår,
Sugekæmning
Jeg har også gode erfaringe med Lusesnapperen® til tjek og lusefjernelse. Følg vejledningen og undgå at filtre håret med Lusesnapperen®. Håret skal blafre løst i mundstykket, så magter lusene ikke at holde sig fast i luftstrømmen, og lusene opsamles på filtret. Men desværre kan Lusesnapperen® ikke skaffes for tiden.

Findes lus ved tjek-kæmning?


-så fortsættes kæmningen til der ikke længere findes flere lus. Der vil derefter kun være æg og tomme æggeskaller tilbage i håret. Æggene vil klække i løbet af 11 døgn.

Anvendes Lusesnapperen® eller den gule Bug Buster® tættekam gentages udkæmningen af lusenymfer hver 4. dag i 2 uger: dag 4, 8 og 12.

Anvendes andre kæmmemetoder fjernes de mindste ægnymfer ikke med sikkerhed, og kæmningen må derfor gentages hver anden dag i samme periode: dag 2, 4, 6, 8, 10 og 12.

Findes voksne hunlus ved anden eller senere kæmning, kan der være lagt nye æg, og man har atter en 2-ugers kæmmeperiode foran sig. NB: Hvis der hyppigt findes voksne lus, kæmmes enten ikke grundigt nok eller man "gensmittes". Finder man lus hos børn i familien, tjekkes alle. Større børn kan lære selv at tjekke for lus!

Ingen "snuptagsløsning" mod hovedlus findes for øjeblikket!

De kemiske insektmidler, som vi har til rådighed for øjeblikket, er ikke længere tilstrækkeligt
effektive, da lusene er blevet modstandsdygtige, resistente.

Advarsel: Gravide, ammende kvinder eller mindre(vuggestue-)børn bør ikke behandles med insektmidler, og børn bør ikke udsættes for flere på hinanden følgende insekticidbehandlinger. Selv "natur-produkter" er ikke sikre, man risikerer kontaktallergi ved anvendelse af Tea Tree oil. Ønsker man at anvende fysiske virkemidler med kokosolie, silikonolie (Hedrin) eller andre olieholdige produkter, må man tjekke for lus, før og efter behandlingen.

Fiduser:


Kort glat hår er naturligvis lettere og hurtigere at kæmme end langt kruset hår. Men i nyvasket hår
med rigeligt hårbalsam, kan selv afrohår redes ud med en åbentandet kam og efterfølgende lusekæmmes. Til langt glat hår kan Lusesnapperen® med fordel anvendes. Valket-hår (dread locks), som ikke kan redes ud, kan behandle med ovennævnte olier, madolie-, glycerin eller hårbalsam. Behandlingen foregår med håret under en tæt badehætte/plastikpose i 8 timer (natten over f.eks.), hvorved lus og æg søges kvalt.

Held og lykke med lusejagten den 31. januar.


Venlig hilsen
Alice Olsen, miljøbiolog
mail: alice@hovedlus.dk http: www.hovedlus.dk
Konsulent ved: Frie Fugle www.friefugle.dk
Gå til...

  • hovedlus.dk forside
  • hovedlus.dk fakta om lus

  • .